Temperament

Man behöver inte alls vara van vid vinthundar för att trivas med en Silken Windhound. Det är en utmärkt sällskapshund, men kanske inte direkt en brukshund. Långa enahanda träningspass på apellplan med mycket upprepningar får en Silken Windhound att bli oerhört uttråkad. Därmed inte sagt att de inte behöver aktivering.

 

Lämpliga träningsformer

Agility är någonting som passar en Silken Windhound ganska bra. Den är vig, snabb och lyhörd, om man tränar på rätt sätt. Klickerträning brukar vara en lämplig metod för en Silken Windhound kräver att du är snabb i reflexerna, vanlig belöning kan upplevas som väl långsam.

Alla vinthundar har en utpräglad jaktinstinkt. Lure coursing är en utmärkt sport där hunden kan leva ut sina instinkter att jaga ett rörligt byte, men eftersom bytet är en "trasa" så behöver ingen hare sätta livet till.

Man måste dock komma ihåg att alla jagande hundraser i grunden är rovdjur, tamhunden är bara en tunn fernissa ovanpå. Det är ALDRIG hundens fel om den jagar, skadar och fäller vilt, hunden följer bara sina instinkter. Det är helt och hållet upp till oss människor att tillse att hunden inte får tillfälle att åsamka skada i skog och mark.
Det gäller självklart även katten, som om den får tillfälle gärna tar småfåglar och kaninungar, inte bara råttor och möss.

Silken Windhounds passar lika bra på kenneln som hos barnfamiljen. En Silken Windhound är måttligt road av att vara ensam, om du arbetar och tvingas lämna hunden ensam flera timmar i streck bör du ha fler än en. Vilket är lättare sagt än gjort. Det finns bara 4 Silken Windhounds i Europa än så länge. Flera är på väg till Skandinavien under år 2000 och den första europeiska kullen planeras i Sverige hösten 2000.

Än så länge är Silken Windhounds sannerligen en "rare breed".
Troligen mer så än Azawakhen och de 2 strävhåriga Galgo Espagnol du ser flankera 2 Silken Windhounds på det sista fotot.

Mer information och länkar om Silken Windhounds hittar du på http://www.windhound.com. Där finns även rasstandarden på engelska.

 

 

Copyright 2000 Susann Stjernborg, kennel Starcastle Hounds