Detta är en sida om mina erfarenheter av komjölksproteinallergi
Eller enkelt uttryckt : Att inte alls tåla mjölk från kor..

Jag är ingen dietist eller på annat sätt proffs på detta med att inte tåla mjölk (komjölksprotein), men jag vill gärna förmedla mina kunskaper, som grundar sig på min erfarenhet av allergin.

Det blev konstaterat att min dotter Linda hade mjölkallergi för ca 1½ år sedan. Jag försökte då hitta lite mer information på internet, men hittade inget allmänt om just det.

Detta är den sida jag hade velat hitta för 1½ år sedan.

Av Irene Goncalves email


Allmänt om allergin

Komjölksproteinallergi eller som jag inledningsvis skrev : Att inte alls tåla mjölk från kor. Genast dyker några frågor upp : Tål en sådan allergiker mjölk från ex får? Getmjölk?
Linda, min dotter, tålde helt klart bröstmjölk, men hur är det med andra mjölksorter? Jag vet ej.

En komjölksallergiker tål inte alls mjölk. Inte i några former. Och mjölk finns i många av våra svenska produkter där man inte alls trodde sig kunna finna det. Det är där svårigheten i många fall ligger. Hemma är det relativt enkelt, men borta..... Kan det vara svårt. Men några enkla knep underlättar.

Denna typ av allergi beror på en onormal känslighet mot proteiner i mjölken. Kroppens försvarsmekanismer blir överaktiverade och reagerar kraftigt.

Ca 2% av alla barn som föds drabbas av detta. Allergin kommer tidigt, ofta i samband med avvänjningen från bröstmjölk. Men ha gott hopp: De flesta barn växer ifrån allergin i 2-4 års åldern. Endast 1 promille av den vuxna befolkningen i Sverige har denna typ av allergi. Det betyder att av 20 barn som "drabbas" är det endast 1 som förblir allergiker, statisktiskt sett.

Symptomen brukar vara en eller flera av nedanstående:

Vanligast är den översta, vilken drabbar ca 50-55 procent. Därefter kommer hudsymptom med 30 -35 procent. Luftvägsbesvären drabbar "bara" 10-15 %.

En befogad varning är att mellan 20 och 30 procent av allergikerna också utvecklar allergi mot soja. Speciellt besvärt eftersom många ersättningsprodukter bygger på just soja.


Diagnosen

Ställa diagnosen bör en läkare göra.

Men det finns saker som man själv kan göra för att underlätta detta. Jag ska berätta hur det gick till i mitt fall, med min dotter Linda.
Jag ammade Linda helt tills hon var nio månader. Hon gick stadigt upp i vikt och var en riktig knubbis. Men hon hade lös, gul avföring vilket är normalt för ett bröstbarn. Efter nio månader började jag så sakta med att ge henne annan mat. (Hon hade fått smakprov innan). Vällingen (som ju innehåller mjölk) introducerades. Vanlig mat likaså. Hon fortsatte att ha lös avföring, men eftersom hon också fick bröstmjölk tills hon var ett år så brydde jag mig inte så mycket om det. Däremot började hon vakna varje natt och gnällde ett tag. Hon stod också still i längd och vikt. När hon var 13 månader åkte vi på semester. Då började hon må dåligt, kräktes och fick diare. Vi skyllde det på andra bakterier, men sanningen var nog att när hon började bli lös i magen, så fick hon mer välling och gröt (milt för magen och mycket näring, trodde vi!).
Så kom vi hem. Hon blev inte bättre. Vi tog prov för att utesluta salmonella och andra magsjukor. När de visade att hon var frisk, började misstanken gro hos mig ; Det var något i maten som var fel. Hon kräktes ibland och hade diare. Hon gnällde varje natt och vad var det sista hon fick innan hon la sig ? Jo, välling. Provade med risvälling, som är naturligt glutenfri (men innehåller mjölk). Ingen förändring.
Linda såg vid det här laget ut som ett svältdrabbat barn : Smala armar och ben, tjock mage. Hon var blå under ögonen, växte inte på längden och lärde sig inte att gå (som de andra syskonen hade gjort vid den här åldern).
Jag började skriva upp vad hon åt och när hon kräktes och fick diare.Snabbt tog misstanken form att det var mjölken. Jag försökte på egen hand utesluta mjölk ur maten och hon blev bättre. Men regelbundet blev hon lös i magen, vaknade på nätterna, kräktes.... Jag gjorde mina misstag i dieten.
Fick remiss till en barnläkare som noggrannt lyssnade på mig, instämde i det jag sa, skrev recept på mjölkfri välling och såg till att jag fick komma till en dietist.

Och sedan Linda blev 15 månader äter hon helt mjölkfri kost, sover hela nätterna och är normal i magen. Hon är fortfarande lite kortare än vad hennes syskon var i samma ålder, men knubbig både om armar och ben. Det blåa under ögonen har försvunnit (men återkommer omedelbart om hon får i sig lite mjölk). Och hennes utveckling satte fart ; Strax lärde hon sig både gå och prata. Det är ju självklart att hon inte kunde utvecklas "normalt" om kroppen inte fick nog med näring!
Nu (nov-97) är Linda 2½ år, äter mjölkfri kost och mår jättebra.

Jag vill inte rekommendera andra föräldrar att själva börja med mjölkfri kost, men å andra sidan kan inte en vecka utan mjölk skada. Ta sedan kontakt med en läkare.


Hemma

Med de rätta sakerna i kylskåpet är det inte några större problem hemma. Men lite extra tid tar det att alltid anpassa till matlagning utan mjölk. Vissa familjer väljer att laga två måltider: En utan mjölk och en med mjölk till resten av familjen. Så gör jag bara i undantagsfall. Till detta har jag skaffat en liten ugnsform där jag i sådana fall lägger undan lite mat innan jag tillsätter mjölken. Den extra tiden får man istället lägga ner på att nästan alltid laga mat från råvaror. De flesta halvfabrikat innehåller mjölk i någon form. Se fallgropar. Många mjölkfria produkter är lite dyrare, så det kan vara dyrt att använda dem till alla. Här är hur jag gjort.

Mjölk: "Vanlig" mjölk till resten av familjen och solhavre till allergikern.
Margarin: Eftersom det inte går åt så mycket margarin i vår familj, har vi valt
Linnea till alla. Praktiskt att slippa hålla isär smörknivarna.
Pålägg: Rent kött går alltid. Svårt att hitta medvurst etc utan mjölk. Leverpastej är också svårt, men däremot finns det
mjölkfri leverkorv. Det finns också "ost" gjord på soja och vegetabilsk påläggskräm.Sylt, marmelader och ägg är andra bra pålägg.
Bröd: Det finns flera olika sorters bröd utan mjölk, så det är inget problem att hålla sig till dem och ändå få alla i familjen nöjda.
Bullar, kakor: Nästan hopplöst att hitta bullar och andra kakor utan mjölk i. Baka själv. Några undantag är
kex och konstigt nog vissa gräddbullar (se upp med kexbottnen).
Glass: Det finns
mjölkfri glass av märket Tofuline. Mycket god, enligt min åsikt. Går bra till alla i familjen, men är lite dyrare.Saftis går också bra, kolla innehållsdeklarationen noga. En randig saftis från GB, som i Sverige var mjälkfri innehöll i Danmark mjölkprotein. Fast den såg exakt likadan ut!
Olja: Bra att steka i och alla oljor är mjölkfria.
Snabbmat: Det finns inte så många färdiga rätter eller halvfabrikat som är mjölkfria. Men det finns en
pyttipanna och fiskpinnar.


Borta

Borta kan delas in i två delar: Ute på restaurang/matställe och hemma hos andra.

Matställe: Det ställe som jag tycker är enklast är McDonalds. Deras hamburgare, McChicken och pommes frites är garanterat mjölkfria. De har också en utförlig allergiguide med information om matinnehåll. Andra hamburgerkedjor vet jag inte så mycket om.Annars är det bara en "rätt" jag vågar beställa till min dotter och det är pommes frites. Det mesta innehåller någon form av mjölk eller riskerar att komma i beröring med mjölkprodukter.

Hemma hos andra: Ring och förhör dig lite löst om vad som bjuds på middagen/kalaset och fixa något liknande till ditt barn! Det är väldigt svårt för någon som inte är insatt att i mjölkfri matlagning att tänka på allt. Eller hjälp själv till med att laga maten. Bra rätter då är pasta och köttfärssås som är lätt att göra mjölkfri ( eller ta undan en del innan rätten reds av med mjölk). Gäller det ett barnkalas, så se till att alla vet om att ditt barn är allergiker. Glöm inte godispåsen! Bästa godiset är tablettaskar eller påsar. Undvik lösgodis. Man kan aldrig lita på innehållsdeklarationen är den rätta eller att inte mjölkpartiklar förts över med skeden från andra sorter. Choklad gör man bäst själv och tar med.


Bra produkter

Tofuline glass: God och krämig. Särskilt vanilj är en höjdare, men även de andra smakerna är goda.

Linnea och mjölkfritt margarin (grönt paket): Ett måste.

Havremjölk: Den bästa produkten av alla mjölkersättningar jag provat. Barnen gillar den. Den kan ersätta mjölk i nästan allt och innehåller dessutom kalcium (kalk). Det blir nog annars lätt en brist i kosten. Kallas även millmilch i ex Citygross. Andra mjölkersättningar är Tofuline drycker.

Bröd : Laputa

Kex: Mariekex, Tom & Jerrykex och ABC-kex är alla mjölkfria. Från Göteborgskex.

Pepparkakor: Annas pepparkakor (i en pappkartong). Goda och inte mycket dyrare än "vanliga"

Scans köttbullar: Är numera mjölkfria och klart arbetsbesparande att köpa. Dessutom goda.

Felix krögarpytt: En god pyttipanna som är mjölkfri. En av de få färdigrätter det finns för mjölkallergiker. Finns i 300 g och 1 kg familjepack.

Frionor fiskpinnar: De enda mjölkfria fiskpinnar jag hittat. Storpack i plastpåse med 32 stycken. Se annars upp för "ströbröd" som kan innehålla vad som helst.

Mjölkfria produkter är alltid:


Fallgropar

Maränger: Vi var borta och glömde att ta med något mjölkfritt. Där bjöds bla mazariner och det visste jag ju att de bara innehåller äggvita och socker. Linda åt och senare på kvällen kräktes hon våldsamt. Köpmazariner innehåller skummjölkspulver!

Vegetabiliskt margarin : Hur något kan kallas vegetabiliskt och innehålla mjölk, är för mig en gåta. Men så är det. Använd bara margarin som är uttryckligen mjölkfria.

Ströbröd: Många bjuder på mjölkfria kakor, men glömmer både margarinet och ströbrödet.

Mixer: De flesta mixer innehåller mjölk i någon form.

Musli, flingor: Kan innehålla mjölk

Mariekex: Från andra tillverkare än Göteborgskex.


Tips

Skaffa en liten ugnsfast form att "plocka undan" lite mat i, om du själv vill ha mjölk i resten av maten.

Var förberedd. Ha alltid mjölkfria kex, några tablettaskar och bullar hemma. Så går det lätt att fixa fika till barnet hos en kompis.

Tro inte att andra vet vad du vet om mjölkfri kost. Det är svårt att tänka på alla ställen där mjölk kan finnas.

Ta alltid med mjölkfri mat till barnet, för det är inte så lätt att köpa. Tex ett par smörgåsar, lite kex och dricka. Inte är det den bästa maten, men det förebygger många besvär.

Recept.


Mjölkprodukter

Mjölkprodukter har många namn.

Nedanstående produkter innehåller också mjölk i någon form:


Länkar

Livsmedelsverket - Deras sida pyttipanna är en mycket matnyttig sida med fakta om olika allergier, om märkning, specialkost, näringslära etc. Rekommenderas.

Profylac. - En sida från ALK som tillverkar Profylac (modersmjölkersättning). Innehåller givetvis recept med denna produkt men även allmän information och tips.

Födoämnesallergier - En bra allmän sida om allergier från celiaki-förbundet dvs de som inte tål gluten. Innehåller givetvis mest om detta.

The no milk page - På engelska, men med många länkar vidare ut i världen.

Av Irene Goncalves email