Atopiska eksem hos barn

Atopiska barn?
Det är barn med känslig hud och ökad risk för att utveckla allergier.Med tiden har jag samlat på en mig en del erfarenhet i ämnet och tänker nu skriva ned det för den som är intresserad.Viktigt att tänka på är förstås att mina förslag kan göra ont värre för den som är känslig för annat än mina barn, man får prova och förkasta tills man hittar det som är bäst för sitt eget barns hud.Här kommer mina erfarenheter:

Böjveckseksem.
Inte ovanligt hos småbarn men har god prognos,dvs brukar växa bort.Den känsliga huden har man dock kvar varför man också fortsättningsvis bör vara rädd om den:

Barn med eksem.
Ett litet barn med eksem kan inte låta bli att klia sig!Skulle det lilla barnet ha en sån enorm självkontroll så kliar det sig säkert ändå på nätterna.Det allra viktigaste när det gäller atopiska barn är alltså att förhindra att eksemet bryter ut.Det finns ofta rätt mycket man kan göra förebyggande. Är eksemet redan där så måste man försöka läka det snabbt.

När det väl blivit eksem har man flera svårigheter att jobba mot:

klåda!
besvärligt, rentav olidligt på många sätt.Det blir också snabbt en ond cirkel, klådan gör att barnet kliar sig, huden rivs sönder ytterligare och kliar ännu mer och blir ännu mer inflammerad.Barnet sover dåligt pga klådan och blir trött och orkar sämre stå emot klådan och mår allmänt sämre vilket förstås inte är bästa förutsättning för tillfrisknande.
Man har alltså MYCKET att vinna på bekämpa klådan.När huden väl läkt kan vanan att klia i t ex armvecket straxt få eksemet tillbaka. Att försöka bryta den vanan är alltså viktig också i förebyggande syfte.Se till att barnet alltid har korta naglar och försök att avleda med sysselsättning samt prata med barnet och förklara och ge tips t ex.

inflammation.
eksemet är rött och kan också börja vätska.Ett vätskande eksem är svårt att smörja, sårvätskan klibbar fast i kläderna och eksemet rivs sönder på nytt när tröjtyget rycks bort från armvecket t eö.En så illa åtgången hud är naturligtvis mottagligare för bakterieangrepp, har man otur kan man också få svamp i såren.En läkare får ställa diagnos och ordinera rätt behandling.I övrigt gäller förstås att hålla rent, att inte riva alls är ju idealet( men det är också viktigt att minska skadeverkan av ev kliande: kortklippta naglar och rena händer).

Ökad risk för alla möjliga andra symptom.När huden är full av eksem så ökar IgE-halten i blodet, "Hinken" är rätt full och man reagerar lättare med överkänslighet mot annat som man kanske tål i vanliga fall.En trasig hud utvecklar lättare t ex en nickelallergi, också ett "friskt" hudparti kanske kliar hemskt på t eö ett plyshbilsäte som man annars tål eller ett bassängbad.Kanske reagerar man lättare på andra allergener också?

Klåda. Hur står man ut? Här är några tips:

Förklara också för barnet att eksemet bara blir värre av kliande och varför, uppmuntra det att hitta sätt att låta bli att klia, och uppmärksamma t ex kliande kläder eller dylikt.

Om man som förälder satsar hårt i låt oss säga två veckor på att avleda klådan så är chansen stor att man ser en stor förbättring och är en god bit på väg att bryta en ovana.Behandlar man samtidigt enligt alla konstens regler så har nog mycket läkt och då är man av med en massa kliande ställen.Kliar det på ett ställe så fortsätter barnet klia sig på de andra automatiskt så mycket är vunnet om man kan hålla huden hel och fin.

Och då är vi inne på förebyggande åtgärder.Blir huden fuktig så börjar det lätt klia och kan bli rött och irriterat och så är eksemet där.Alltid rena bomullskläder närmast huden brukar kännas bäst.Ylle kliar,syntet blir man lätt svettig i,siden kan ge samma känsla.
Inte för varma kläder, springer ungen omkring i t-shirt fast du huttrar i kofta och tofflor, låt honom/henne göra det.Barn blir lätt varma och svettiga.
Svalt i sovrummet.
Ren och torr och hel hud har bästa förutsättningarna för att klara sig undan eksem.

Ren.
visst påminner oss läkarna stup i kvarten om hur skadligt det är för eksembarn med bad och det stämmer, men min erfarenhet säger mig att smuts och gammal svett också leder till eksem.
Duscha kan man göra snabbt och kanske varannan vinterdag, man får prova sig fram!
Lactacyd tvål använder jag på ingrodda barnfötter och annan synlig smuts, annars räcker det ju oftast att bara duscha av med ljummet vatten.Så på med ren pyjamas i bomull, den skyddar från fukt och svett mellan t ex låren när den lille sussar tungt.Rena och gärna urtvättade lakan är bra.

Lactacyd har ett parfymfritt drygt schampoo.Apotekets märke Våg finns som hyfsat schampoo och bra balsam och inpackning. Vid handfatet ligger Mini-risks hårda tvål.Parfymerade tvättmedel får mina ungar prickar av, samma gäller tvål och schampoo etc.Efter badet är den lilla kanske i behov av smörj. För "fet" salva som lägger sig "ovanpå" huden verkar stänga in svett så att det straxt börjar klia.

Kläder.
Om man ska köpa nya kläder så är min erfarenhet att kläder med formaldehyd,vissa färgämnen etc kan vara irriterande ännu efter ganska många tvättar.
En del kläder är innehållsdeklarerade, t ex så har Polarn O. Pyret plagg utan formaldehyd etc. Hennes & Mauritz eco-cotton är miljövänligt tillverkade så dom är vänliga mot både hud och hav, hö hö.

Gamla urtvättade kläder brukar också vara bra, babygarderober går ju ofta knappt slitna i arv och är då både urtvättade och mjuka! Samma sak gäller lakan, där har t ex IKEA en eco-cottonvariant som är bra, en annan hittade jag på B&W en gång.Viktigt är att tvätta allt nyköpt innan användning för att få bort textilbehandlingsmedelsrester.
Syntetmaterial gör lätt huden fuktig och då följer ofta klådan som ett brev på posten.I ytterplagg däremot kan det ju vara bra, men inte direkt mot känslig hud.

Hudvård.
På vinterhalvåret smörjer jag barnen med "Propylenglykol 20 % i Essexkräm".Den fungerar bra till hela kroppen.Särskilt torra partier som händer kan man få bukt med om man smörjer in ACO Handsalva morgon och kväll.Den är också bra till läppar och armbågar t ex.

Torra läppar bör åtgärdas annars går barnet och slickar på dom och rätt vad det är har dom en stor röd clownmun som kliar och svider.Lypsyl har ett parfymfritt cerat (vit hylsa).Man får prova sig fram som med allt annat.

Kräm med karbamid tycker jag är olämpligt på atopiska barn, den svider och ger klåda (men jag har flera vuxna vänner med handeksem som tycker Fenuril är oslagbart bra).

Om salvan är för "fet" och "lägger sig ovanpå" börjar det lätt klia.Propylenglykol fick vi först utskrivet i Locobase och det var inte så bra, Essexkrämen är lättare och går in i huden.När barnen är riktigt fnastorra däremot kan Locobasevarianten vara bäst.Man får hela tiden prova och testa eftersom hud och preparat med för den delen, kan ändra sig.

Vid irritation säger mig min erfarenhet att det absolut bästa man kan göra är att genast gå på med mild hydrokortisonkräm.Blir det inte bättre på en dag så på med starkare kortisonkräm.När huden läkt smörjer man gärna på milda kortisonet någon dag eötra.överlägset bästa boten mot atopiska eksem är att försöka hindra dom från att alls utvecklas!

Fötter.
Flagnande, känsliga fötter kan drabba atopiska barn och kallas för "vinterfötter".En allergiläkare tyckte att det skulle behandlas med stark kortisonsalva.Det hjälpte bra.En annan läkare skrev senare ut Salicylsyra 2 % i Locobase kräm.Det fungerade också bra så nu sparar vi kortisonsalvan tills salicylsyran inte biter längre.Smörj gärna om kvällen, ett tjockt lager och sätt strumpor på.

Tvätt.
Själv använder jag Mini-risk eller Änglamarks tvättmedel eftersom barnen blir prickiga av parfymerat tvättmedel, det finns säkert flera Svalan-märkta sorter som är bra.
Tyvärr blir ju kläderna inte så fasligt fläckfria av de här medlen så till fläckar använder jag den lilla fläcktvålen Sonett. Man löddrar in fläcken och slänger i tvätten och ofta är den spårlöst försvunnen när man plockar ur maskin! (Sonett finns t ex på Robygge där man också kan köpa de där rektangulära vaxkritorna som jag alltid föraktat som patetiskt flum, men föll pladask för när jag väl provade.De ger ordentligt med färg och är mycket trevliga!) Jag har också provat Änglamarks fläckborttagning och den är effektiv, men vad den stinker!

Som väl är har vi tvättmaskin i lägenheten nu, är man hänvisad till allmän tvättstuga kan man få förre tvättarens tvättmedelsrester i kläderna.Prova att diska ur tvättmedelsbehållaren före tvätt och kör en extra sköljning om det går.

Udda tips:

Jag tycker följande grejor är bra:

Lactacyd flytande parfymfria tvål
Lactacyd parfymfria shampoo
Våg balsam
Våg hårinpackning
Mini-risk handfatstvål
Mini-risk tvättmedel
Mini-risk sköljmedel
änglamarks parfymfria tvättmedel kulör
änglamarks dito vittvätt
Sonett fläcktvål
Propylenglykol 20 % i Essexkräm
Propylenglykol 20 % i Locobase
ACO Handsalva
ACO 1 % hydrokortisonkräm,receptfri
Lypsyl parfymfri variant
(till vuxen kan jag rekommendera Body shops deodorant
Anti- perspirant D Deodorant)
PolarnO.Pyrets eco-kläder,H&M:s eco-kläder
IKEAS eco-cottonlakan

Tillbaks!

Maila kommentarer,kritik,egna erfarenheter till mig!

Du är besökare nummer